De arbeidsmarkt maakte de afgelopen jaren in veel sectoren een sterke ontwikkeling door. Voor sommige sectoren betekende dit ook een toename van de krapte. Het inzicht uit arbeidsmarktdata kan intermediairs helpen om de vele veranderingen op de markt continu te monitoren, om nieuwe kansen te vinden en om effectief de juiste kandidaten te werven via de juiste kanalen. Doelgroepgericht.
Arbeidsmarktdata wordt door verschillende professionals binnen de werving- en selectie ingezet. De data binnen Jobdigger kan intermediairs helpen om de arbeidsmarktontwikkeling continu te monitoren en om nieuwe leads te generen. Zo zetten zij arbeidsmarktdata in om potentiële opdrachtgevers te vinden binnen de sector waarin zij actief zijn. In veel sectoren zijn intermediairs nog steeds druk bezig met het genereren van nieuwe leads, maar in sommige (krappe) sectoren ligt de focus nu ergens anders: het werven en plaatsen van kandidaten. Ook in dat geval kan arbeidsmarktdata een uitkomst bieden.
Om je kandidatenpoule te vergroten, is het belangrijk dat je top-of-mind wordt en blijft bij werkzoekenden. Een intermediair die hen snel én op de juiste plek kan plaatsen, zal interessanter zijn om te benaderen tijdens hun zoektocht naar werk. Door het gebruik van arbeidsmarktdata ben je altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures. Daarnaast heb je toegang tot belangrijke informatie over de markt waarin een kandidaat zich beweegt of een bedrijf. Binnen Jobdigger vind je deze data in overzichtelijke markt- en bedrijfsanalyses. Je houdt zo ook nóg beter in de gaten welke vacatures huidige of potentiële opdrachtgevers uit hebben staan. En welke skills aan een bepaalde functie gevraagd worden nu en in de loop van de tijd (historische data).
De doelgroepdata binnen Jobdigger biedt meer informatie over je doelgroep: het type kandidaat dat je probeert te werven. Denk aan de gemiddelde reisbereidheid, de kanalen waarop je hen het beste kunt bereiken en de belangrijkste pullfactoren. Deze pullfactoren kun je weer handig gebruiken om je vacatureteksten beter af te stemmen op de wensen van je doelgroep. Daarnaast kun je opdrachtgevers hiermee extra advies geven om huidige werknemers te behouden. Bestaande werknemers zullen geneigd zijn langer te blijven als zij in hun wensen en belangen worden tegemoetgekomen.
Ten slotte, zorg dat je up-to-date blijft. De arbeidsmarkt verandert snel, maar met behulp van arbeidsmarktdata kun je deze veranderen vroeg signaleren. Dit geeft inzicht in mogelijke uitdagingen, maar ook in nieuwe kansen. Stel jezelf verschillende vragen en zoek de antwoorden op in onze data. ‘Waar neemt krapte toe en welke nieuwe functietitels zijn ontstaan?’ en ‘Wat doen grote uitzenders of bedrijven?’ Denk aan het uitzetten van nieuwe vacatures of zelfs het openen van nieuwe vestigingen. Blijf op de hoogte en versterk zo je eigen positie in de arbeidsmarkt.
Jobdigger verzamelt, analyseert en classificeert alle op internet gepubliceerde vacatures met een nauwkeurigheid tot 95%. Dit meten wij aan de hand van het datakwaliteitssysteem inclusief uitgevoerde externe audit als onderdeel van ISO9001. Daarnaast voldoet Jobdigger aan de eisen die ISO27001 stelt aan databeveiliging.
Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Belgische arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Belgische arbeidsmarkt in 2021: Q3. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.
Binnen Jobdigger vinden gebruikers dagelijks relevante vacaturedata voor hun sales-, wervings- en selectieprocessen. Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website of vraag direct een gratis demo aan.
Op 30 september zijn we samen met theMatchBox aanwezig op Demo_Day België 2021 om onze nieuwe, gezamenlijke oplossing te presenteren: de Virtual Sales Recruiter (VSR). De VSR is jouw virtuele assistent die je helpt om sneller én efficiënter nieuwe matches en saleskansen te vinden.
Met de Virtual Sales Recruiter bespaar je tijd, verhoog je jouw omzet en vind je kwalitatief betere matches. Deze matches maak je met zowel interne als externe kandidaten én vacatures. Aanvullend krijg je direct meer inzicht in de arbeidsmarkt dankzij de geïntegreerde arbeidsmarktdata van Jobdigger. Benieuwd naar welke kansen de VSR voor jouw organisatie kan bieden? Meld je aan voor het evenement en luister naar ons verhaal. Aanmelden kan op: https://www.recruitmenttech.be/demoday/ Wil je nu al meer weten over de Virtual Sales Recruiter? Neem een kijkje op de website.
Sinds de coronacrisis zien we een erg beweeglijke arbeidsmarkt; zo ook in de eerste twee kwartalen van 2021. De crisis vroeg onder andere om een andere manier van werken; zo zagen we de opkomst van telewerk terug in het werkveld. De impact van corona op de arbeidsmarkt zorgde daarnaast voor zowel dalingen als stijgingen van vacatures in diverse branches. En dat zag er in het tweede kwartaal van 2021, waarin sommige branches vanwege opkomende versoepelingen weer iets meer ruimte kregen, alweer anders uit dan in het eerste kwartaal.
Na een kleine piek in het totale aantal vacatures in maart, zien we in juni een tweede stijging in het aantal vacatures. In totaal stonden er in Q2 meer vacatures uit dan in Q1.
In verreweg de meeste provincies zien we een stijging in het aantal vacatures in Q2 ten op zichten van Q1. De provincies Limburg (+17,2 %) en West-Vlaanderen (+13,2 %) laten de grootste stijging zien. Alleen in Brussel en Namen is het aantal vacatures in Q2 juist geslonken.
Samenhangend met de versoepelingen voor de horeca in de afgelopen maanden, is de vraag hier naar personeel het hardst gegroeid. Ook in de zorg is een duidelijke, stijgende lijn te zien. Op andere vlakken bleef de vraag naar personeel redelijk constant, zoals bij technische functies. In het onderwijs zien we ten slotte een flinke daling in de maanden april en mei, waarna in juni juist weer een stijging te zien is. Dit kan te maken hebben met de periode waarin scholen weer nieuwe leraren zoeken.
Zowel de top vijf directe werkgevers als intermediairs met de meeste vacatures zag er in Q2 (net) anders uit dan in Q1. Colruyt en KU Leuven kwamen in het tweede kwartaal van 2021 opnieuw terug in de top vijf – en op een nog hogere plaats. De meeste intermediairs behoorden beide kwartalen tot de top vijf; alleen Synergie was nieuw in het rijtje.
Benieuwd hoe de Belgische arbeidsmarkt er verder uitzag in het afgelopen kwartaal? Download hier gratis de terugkerende kwartaalupdate.
Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Belgische arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Belgische arbeidsmarkt in 2021: Q2. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.
Benieuwd hoe de Belgische arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Belgische arbeidsmarkt in 2021: Q1. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.
De komst van het coronavirus zorgde voor veel veranderingen op de arbeidsmarkt in 2020. Enkele branches zijn hard getroffen, maar toch ontstonden ook nieuwe initiatieven en kansen. We zagen onder andere nieuwe functietitels terug in onze vacaturedata. Zo verschenen in 2020 een aantal nieuwe coronaberoepen op de Belgische arbeidsmarkt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet: