Bij Jobdigger delen we vaak arbeidsmarktdata over opvallende trends en ontwikkelingen van een specifieke branche, bijvoorbeeld de zorg, de IT-branche of het onderwijs. Zo houden we jou als bemiddelaar of recruiter up to date over je vakgebied. Dit keer gooien we het over een andere boeg en nemen de HR- en recruitmentbranche onder de loep. Hoe ziet deze branche er momenteel uit? Lees het hier!
Vanaf 1 november 2022 tot en met nu zijn er in totaal meer dan 14.000 vacatures in de HR- en recruitmentbranche online geplaatst. In onze top 10 functietitels lees je welke functietitels er het vaakst in vacatures voorbij komen in de afgelopen periode. Stipt op 1 staat de functietitel ‘HR Officer’. Een overzicht van de functietitels die het vaakst in vacatures voorbij komen, vind je in de afbeelding hieronder.
Welke bemiddelaars en directe werkgevers hadden de afgelopen tijd de meeste vacatures uitstaan voor de HR- en recruitmentbranche? Bij de bemiddelaars zien we vooral organisaties die ook vaker terugkomen bij analyses over andere branches. Deze organisaties zijn op zoek naar professionals die de grote vraag naar personeel kunnen opvangen. Onder de directe werkgevers zijn het recruitmentbureau Noël Franklin en UZ Leuven de organisaties die de grootste vraag naar recruitment professionals hadden in de afgelopen periode.
Jobboards zijn nog altijd een belangrijk middel voor kandidaten in de zoektocht naar een nieuwe baan. Maar welke jobboards gebruikt een kandidaat die op zoek is naar een baan in de HR- of recruitment? In de top 3 staan Indeed, LinkedIn en VDAB. Veruit de meeste recruitmentvacatures worden geplaatst op Indeed, VDAB en Jobat. Om je doelgroep nog beter te bereiken, is het handig om je vacature dus ook op LinkedIn te delen.
Wil je een recruiter werven? Dan kan dit een uitdaging zijn; slechts 16% van de recruiters is actief op zoek naar een (nieuwe) baan. Wel is er een grote groep latent zoekenden (46%) die misschien te overtuigen zijn als hun wensen voor een baan goed terugkomen in de vacaturetekst. We zien dat de belangrijkste pullfactoren voor deze doelgroep op volgorde zijn: goed salaris, vast contract en inhoud van het werk. De recruiter vindt onder andere goede secundaire arbeidsvoorwaarden in verhouding minder belangrijk.
Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!
Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Belgische arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Belgische arbeidsmarkt in 2022: Q4. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.
Binnen Jobdigger vinden gebruikers dagelijks relevante vacaturedata voor hun sales-, wervings- en selectieprocessen. Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website of vraag direct een gratis demo aan.
Wie op oudjaarsavond een taxi wilde nemen, is misschien wel teleurgesteld: lang wachten of geen plaats. Het personeelstekort bij taxibedrijven is nog altijd erg hoog. Daarover plaatste DeMorgen afgelopen week een artikel. De vraag naar (taxi)chauffeurs bekeken we in onze arbeidsmarktdata. Wil je meer inzicht in de arbeidsmarkt van deze beroepsgroep? Lees snel verder.
DeMorgen schrijft dat het in totaal om een personeelstekort gaat van 20% onder de taxichauffeurs. In december 2022 vonden we in totaal 734 online vacatures. Dit zijn zowel vacatures voor chauffeurs met een rijbewijs B en C, waaronder taxichauffeurs. Er is dus niet alleen vraag naar taxichauffeurs maar ook vraag naar andere chauffeurs, bijvoorbeeld van vrachtwagens.
In het artikel is ook te lezen dat het tekort niet makkelijk op te lossen is. Zo zijn de eisen om een bestuurderspas te krijgen hoog. Welke skills worden er dan vooral van taxichauffeurs gevraagd? Hieronder vind je 5 veelgevraagde skills voor taxichauffeurs.
Opvallend is dat het bij bijna 60% van de gevonden vacatures gaat om een tijdelijk contract, terwijl een vast contract een van de belangrijkste pullfactoren is voor een taxichauffeur, blijkt uit onze arbeidsmarktdata. Het hoge aantal tijdelijke contracten kan dus meespelen in dat de tekorten niet snel worden opgelost omdat het aanbod niet genoeg inspeelt op de behoeften van de doelgroep. Om nieuwe taxichauffeurs aan te trekken is het dus raadzaam om minder tijdelijke contracten aan te bieden. Daarnaast vinden zij een goede werksfeer en een goed salaris ook erg belangrijk in de zoektocht naar een baan.
De grootste groep van de taxichauffeurs is momenteel latent op zoek naar een andere baan (42%) en zal dus niet direct op vacaturesites zoeken naar baanmogelijkheden. Wil je de taxichauffeurs op het juiste moment bereiken, dan is het slim om aanwezig te zijn op de websites waar taxichauffeurs dagelijks het meest gebruik van maken.
Daarnaast is 26% van de doelgroep actief op zoek naar een nieuwe baan. Deze groep kan je dus het beste bereiken door je vacature te plaatsen op de websites waar de doelgroep het meest gebruik van maakt in de zoektocht naar een nieuwe baan. In de afbeelding hieronder zie je de top 5 vacaturesites met de meest geplaatste vacatures voor de doelgroep en de top 5 websites waar de doelgroep gebruik van maakt wanneer ze actief op zoek zijn naar een baan. Op welke site plaats jij je volgende vacature?
Met onze arbeidsmarktdata krijg jij als bemiddelaar meer inzicht in de arbeidsmarkt. Heb je een specifieke vraag of ben je nieuwsgierig naar meer? Neem contact met ons op!