Van kunstmatige intelligentie tot aan duurzame energie. De techniekbranche is een branche die zich op hoog tempo blijft ontwikkelen. En de schaarste in de techniek houdt aan. Inzicht in wat er speelt binnen de techniek op de arbeidsmarkt is daarom extra belangrijk. In dit artikel nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor de technieksector. Lees snel verder.
Zoek een willekeurige functietitel uit de techniek op in Jobdigger Insights en je zult zien dat deze doelgroepen zeer tot extreem schaars zijn wat betreft de werving. Bijvoorbeeld als het gaat om elektromonteurs, technisch tekenaars of BIM modelleurs. Van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 stonden er meer dan 64.000 vacatures open voor de gehele techniekbranche. Opvallend is dat de trend vanaf januari begon toe te nemen en de vraag in maart op z’n hoogst was: de afgelopen maand stonden er meer dan 13.000 vacatures open.
In de afbeelding hieronder is de top 10 functietitels vanaf 1 januari 2023 te zien. Naar deze functietitels is de afgelopen drie maanden de meeste vraag. Er zijn veel elektriciens terug te zien in de top 10, maar ook tekenaars zoals Technisch Tekenaar en Bouwkundig Tekenaar.
De schaarste in de techniek zouden we logischerwijs terug moeten zien in het type contract dat wordt aangeboden door werkgevers. Als de schaarste groot is, zou het aantal vaste contracten dat wordt aangeboden ook hoog moeten zijn omdat bedrijven deze kandidaten dan ook graag willen behouden. Dit zien we echter niet direct terug: bij 53% van de vacatures die de afgelopen 3 maanden zijn geplaatst gaat het om een tijdelijk dienstverband, tegenover 43% met een vast dienstverband. Vinden mensen in de techniek een vast contract dan minder belangrijk en worden er daarom vaker tijdelijke contracten aangeboden? Dat lees je verderop!
Wat zoeken techniekers nu precies in een baan? Hiervoor kijken we naar de drie belangrijkste pullfactoren voor drie functies uit de eerder genoemde top 10: de Elektricien, Technisch Tekenaar en Electromechanicien. De drie belangrijkste pullfactoren voor deze functies zijn allemaal hetzelfde: een goed salaris, een vast contract en een acceptabele reistijd (35 tot 40 minuten). Opvallend is dat een vast contract erg belangrijk gevonden wordt door deze doelgroep, maar dat het dus bij meer dan de helft van de vacatures om een tijdelijk contract gaat. Als je moeite hebt met het werven van techniekers, kan je je als werkgever meer onderscheiden door wél dat vaste contract aan te bieden.
Bij welke organisaties stonden de afgelopen drie maanden de meeste vacatures uit voor technici? De grootste directe werkgever is Spie, Paypal en UZ Leuven. Deze top 3 laat goed zien hoe breed de vraag naar techniekers is: van een bedrijf dat technische diensten aanbiedt tot een betalingsdienst en een ziekenhuis.
Bij Jobdigger hebben we een compleet en actueel overzicht van de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse arbeidsmarkt. We verzamelen arbeidsmarktdata en zetten dit om in duidelijke en begrijpelijke analyses. Hoe je ook opereert op de arbeidsmarkt, met Jobdigger vind je altijd de arbeidsmarktinformatie die jou dichter bij je doel brengt. Of dat nu het vinden van interessante leads is, of het maken van de juiste match tussen bedrijf en kandidaat.
Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!
Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Belgische arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Belgische arbeidsmarkt in 2023: Q1. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.
Binnen Jobdigger vinden gebruikers dagelijks relevante vacaturedata voor hun sales-, wervings- en selectieprocessen. Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website of vraag direct een gratis demo aan.