De parttime arbeidsmarkt in 2024: ontdek de laatste trends en inzichten

Steeds vaker werken mensen parttime. In België werkt ongeveer een kwart van de werkende bevolking deeltijds. Vaak heeft dit te maken met de zorg voor kinderen of een betere werk- en privébalans. Hoe ziet de parttime arbeidsmarkt eruit? Welke werkgevers zoeken naar parttimers en welke functies bieden ze aan? Je leest het hier.

We kijken eerst naar de trend van het aantal openstaande vacatures. We bekijken hiervoor de data van januari tot en met oktober om een goed beeld te krijgen van 2024. In deze data zien we dat er veel vacatures openstaan en dat de vraag gedurende het jaar schommelt. In juli en augustus zijn er, vergeleken met de rest van de maanden, minder openstaande vacatures. Dit kan te maken hebben met de zomerperiode. Vaak zijn werkgevers en bemiddelaars dan minder actief met het werven van personeel.

Meest gevraagde functietitels

Welke functietitels worden het vaakst parttime gevraagd? Ontdek het in de top 10. Wat opvalt, is dat er vraag is naar parttime functies in de logistiek en techniek. Dit kan komen doordat deze banen vaak fysiek zwaar zijn. Door deeltijds te werken, creëren deze werknemers een betere balans.

Directe werkgevers en bemiddelaars

Welke directe werkgever en bemiddelaars zetten de meeste functies uit? Ontdek het in de top 10. Het valt bij de werkgevers op dat er veel winkels tussen staan, en dan met name supermarkten. Dit kan komen doordat jongeren en studenten hier vaak een parttime contract hebben, omdat ze werk op die manier makkelijk kunnen combineren met school of andere bezigheden.


Locatie openstaande vacatures

Waar in België is dan de meeste vraag naar parttime personeel? Ontdek het in de top 10 plaatsen.

Maak gebruik van skills in je vacatureteksten

De eerder genoemde werkgevers en bemiddelaars hopen door het uitzetten van vacatures de meest geschikte kandidaat te vinden, en het liefst zo snel mogelijk. In de huidige tijd kan dit soms lastig zijn. Hierom is het belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk beschrijft wat je van een nieuwe medewerker verwacht. Dit kun je doen door skills te vermelden in je vacaturetekst. Zo zorg je dat kandidaten met de juiste skills zich aangesproken voelen door de tekst en vind je als bemiddelaar de meest geschikte kandidaten. Ontdek belangrijke skills voor de top 3 functietitels.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.






Feestdagen in aantocht: zo bereidt de retailbranche zich voor op de drukte

Het duurt niet lang meer en dan is het weer zover: Black Friday, Sinterklaas, Kerstmis en Oudejaarsdag. Rond deze dagen gaan we massaal naar de winkels om inkopen te doen voor de feestdagen. Er wordt dan ook zoals elk jaar weer genoeg drukte verwacht. Hoe bereidt de retailbranche zich voor in de aanloop naar de feestdagen? Zetten ze bijvoorbeeld veel vacatures uit? En welke werkgevers werven veel? In dit artikel duiken we in de cijfers.

Met de verwachte drukte in de laatste maanden van 2024 zijn werkgevers en bemiddelaars druk bezig met werven van personeel. De kans is groot dat ze al geruime tijd begonnen zijn, daarom kijken we naar de cijfers van juli tot en met oktober om te kijken hoe de ontwikkelingen eruitzien. 


Wat opvalt, is dat er elke maand veel openstaande vacatures zijn en de aantallen redelijk dicht bij elkaar liggen. Er zijn lichte stijgingen zichtbaar, maar ook lichte dalingen. Het is duidelijk dat werkgevers en bemiddelaars druk bezig zijn met het werven van personeel.

Meeste gevraagde functietitels

Welke functietitels worden de afgelopen maanden het meest gezocht? Ontdek het in de top 10.  

Directe werkgevers en bemiddelaars

Welke werkgevers en bemiddelaars zijn in aanloop naar de feestdagen druk aan het werven? De top 10 werkgevers is niet heel verrassend. In de lijst staan grotendeels supermarkten. Dit zijn vaak de drukbezochte winkels rondom de feestdagen.

Locatie openstaande vacatures

In welke plaatsen in België staan de meeste vacatures uit? Ook hier is de lijst niet verrassend. Veel van deze plaatsen hebben grote winkelgebieden met veel winkels, soms zijn er van dezelfde winkels ook nog dubbele filialen. Dit maakt het aanbod van openstaande vacatures hoog.

Verwerk skills in je vacatureteksten

De eerder genoemde werkgevers en bemiddelaars hopen door het uitzetten van vacatures de meest geschikte kandidaat te vinden, en het liefst zo snel mogelijk. Hierom is het belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk beschrijft wat je van een nieuwe medewerker verwacht. Dit kun je doen door skills te vermelden in je vacaturetekst. Zo zorg je dat kandidaten met de juiste skills zich aangesproken voelen door de tekst. Ontdek belangrijke skills voor de top 3 functietitels.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.

Voor dit artikel zijn de volgende ISCO’s gebruikt: kassabedienden en kaartverkopers, leidinggevende functies in detailhandel, toezichthoudend personeel in winkels, verkoopmedewerkers, winkeliers en inkopers.




Jobdigger werkt aan nieuwe functionaliteiten

De afgelopen tijd is het team van Jobdigger druk bezig geweest met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Op dit moment werken we aan de laatste details, en dan zullen we in de loop van 2025 de nieuwe functionaliteiten releasen. In dit artikel lees je alvast meer over de nieuwe ontwikkelingen.

Jobdigger Insights ‘versie 2.0’

Jobdigger Insights krijgt op korte termijn een ander jasje. Het team van Jobdigger heeft aan de uitstraling van het product gewerkt, waardoor het product er moderner uitziet. Met de nieuwste technieken zorgen we er ook voor dat Insights nóg sneller werkt. Hierdoor kun je sneller de data verzamelen die je op dat moment nodig hebt. 

Niet alleen is de uitstraling moderner, ook het maken van analyses ziet er binnenkort anders uit. Op dit moment maak je een analyse door op de balk, de markt, organisaties of doelgroep aan te klikken, zie de foto hieronder. 

Bij de nieuwe versie van Jobdigger Insights zijn de analyses in tabbladen onder elkaar gezet, zie de foto hieronder. Je kunt nu vanuit één pagina wisselen van analyse. Ook is de plaats van de analyses veranderd. De balk rechtsboven is verplaatst naar de linkerzijde. Op deze manier vind je de datapunten die voor jou relevant zijn nog makkelijker terug.

Op de onderstaande foto zie je in de balk ook een tabblad met een hartje staan. Dit is de samenvatting-pagina. Hier kun je een eigen overzicht maken door datapunten toe te voegen. Dit doe je door op het hartje te klikken bij een datapunt naar keuze. Het datapunt verschijnt dan automatisch in de samenvatting.

Gebruiksmonitor

Naast een vernieuwde Insights zijn wij ook bezig met een nieuwe versie van de teampagina. Dit zal Teambeheer &-gebruik gaan heten. Dit is net zoals Insights voorzien van moderne styling en maakt het teambeheer een stuk overzichtelijker. Met de belangrijkste nieuwe feature: de gebruiksmonitor.

Uit meerdere gesprekken intern en met verschillende klanten bleek dat er behoefte is aan meer inzicht in de gebruikersactiviteit van het team binnen Jobdigger Insights. We zijn met deze feedback aan de slag gegaan en hebben een monitor gecreëerd die gericht is op het verkrijgen van die inzichten. Op dit moment wordt de monitor intern getest. Vervolgens zal deze ook met een aantal klanten getest worden, waarna we het in een paar maanden officieel zullen uitbrengen.

Door de monitor krijg je als hoofdgebruiker, zoals een teamleider, inzicht in wat je teamleden allemaal doen, zoals wanneer hij of zij voor het laatst het product heeft gebruikt, welke functionaliteiten hij/zij gebruikt en hoe vaak het wordt gebruikt. Hierdoor kun je gericht één teamlid of alle leden ondersteunen in het gebruik van het product, of hen motiveren om gebruik te maken van alle functionaliteiten. Jobdigger ondersteunt hierbij door praktische tips klaar te zetten die je met één druk op de knop naar collega’s kunt sturen.

We houden je op de hoogte

Benieuwd naar de nieuwe functionaliteiten? Nog even geduld. In 2025 kun je met de functionaliteiten aan de slag. Houd onze website, LinkedIn en je mail in de gaten voor de nieuwste release. 


De vraag naar technische professionals blijft groot

De techniekbranche is een branche die zich op hoog tempo blijft ontwikkelen. Toch blijft de sector nog altijd gevoelig voor personeelstekorten. Hoe ziet het tekort eruit? Naar welke functies is de meeste vraag? Lees het hier.

We bekijken de trendlijn vanaf januari tot en met eind september. Hierin zien we dat de vraag naar vacatures in de branche de hele periode vrij constant blijft. Er zijn geen sterke dalingen of stijgingen zichtbaar. Dit toont aan dat het personeelstekort een terugkerend probleem is.

Top 10 functietitels

De vraag naar technisch personeel is groot. Maar voor welke functies wordt het meest naar personeel gezocht? Ontdek het in de top 10.

Top werkgevers en bemiddelaars

Nu we weten welke functies het vaakst gezocht worden, kijken we naar de directe werkgevers en bemiddelaars die de vacatures uitzetten. Bekijk hier de top 10.

Top provincies

Waar in België zoeken werkgevers en bemiddelaars het vaakste personeel? Ontdek in welke provincies de meeste en minste vacatures uitstonden.

Belangrijke pullfactoren

Vanwege de personeelstekorten in de branche kan het voor werkgevers en bemiddelaars handig zijn om tijdens het werven rekening te houden met de wensen van toekomstig personeel. Hierdoor kun jij je vacature aantrekkelijker maken. Ontdek hier de belangrijkste pullfactoren voor de top 3 functietitels in de techniekbranche.

Wat opvalt, is dat bij alle drie de functies een goed salaris en een vast contract terugkomen. Dit zijn belangrijke pullfactoren. Op het moment dat er personeelstekorten zijn in een bepaalde branche, kan het aanbieden van vaste contracten helpen om personeel aan te trekken en/of te behouden. Dit kan ervoor zorgen dat het personeelstekort kleiner wordt. Hetzelfde geldt voor het aanbieden van een goed salaris.

Verdeling tussen mannen en vrouwen

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat bedrijven en organisaties bezig zijn om meer vrouwen aan te trekken in de techniek. Als er een aantal vrouwen op de werkvloer rondlopen, worden andere vrouwen misschien ook gestimuleerd om de techniek in te gaan, waardoor het personeelstekort afneemt. Hoe ziet de verdeling bij de functietitels eruit? We kijken naar de top 3.

In onze data zien we dat bij de functies elektricien en industrieel elektricien 94% man is, wat betekent dat 6%, een klein percentage, vrouw is. Bij een technisch tekenaar ligt de verdeling iets anders. Hier is 72% man en 28% vrouw. De drie functies worden het vaakst ingevuld door mannen. Met deze data in ons achterhoofd, kunnen we stellen dat de techniekbranche vooral nog een mannenwereld is.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk aan. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.


Zo ziet de arbeidsmarkt voor zzp’ers eruit

In België werken veel mensen als zzp’er. Dit biedt een aantal voordelen. Zo kun je vaak meer verdienen en heb je meer zeggenschap over de klussen die je uitvoert. Resulteren deze voordelen in een toename van het aantal zzp’ers? In dit artikel neemt Jobdigger je mee in de arbeidsmarkt voor zzp’ers.

In de eerste drie kwartalen (januari t/m september) werden er ruim 25.000 vacatures aangeboden. Op onderstaande afbeelding is te zien dat het aantal vacatures in de eerste periode stijgt. Richting de zomer daalt het aantal vacatures. Door de zomervakantie kan het zijn dat werkgevers en bemiddelaars minder bezig zijn met het invullen van vacatures. Na de zomerperiode, in september, is namelijk weer een stijging in de aangeboden vacatures zichtbaar.

Top 10 functietitels

Bij welke functietitels is er de meeste vraag naar zzp’ers? Ontdek het in de top 10.

Salaris en inhoud van het werk belangrijk voor zzp’ers

Bij bovenstaande vacatures worden vaak vaste contracten aangeboden. Is dit ook belangrijk voor de doelgroep? Jobdigger heeft de drie belangrijkste pullfactoren voor de top 3 functietitels voor je op een rij gezet. Je vindt ze hieronder.

Zoals verwacht staat een goed salaris bij alle drie de functies op plek 1. Ook de inhoud van het werk is geen verrassende pullfactor. Iemand gaat vaak als zzp’er aan de slag om zijn eigen klussen en inhoud van het werk te kunnen bepalen. Werkgevers en bemiddelaars kunnen hier tijdens het wervingsproces rekening mee houden.

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke werkgevers en bemiddelaars zijn op zoek naar zzp’ers? Hieronder vind je de top 10 met werkgevers en bemiddelaars uit verschillende branches.

Spreiding van de vacatures

Hoe is de spreiding van aangeboden vacatures voor zzp’ers verdeeld over België? 

Als we naar de kaart kijken, zien we dat het grootste gedeelte van België donker kleurt. Dit betekent dat er veel vacatures worden aangeboden. Hoe zit het dan met de provincies en gemeenten? Welke bieden de meeste vacatures aan? Je ontdekt het in de top 10.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk aan. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.

De Belgische arbeidsmarkt in beeld: Q3 2024

Ieder kwartaal delen we een overzicht met de laatste cijfers van de Belgische arbeidsmarkt. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er op het moment uitziet? Download hieronder direct en gratis het kwartaaloverzicht van de Belgische arbeidsmarkt in 2024: Q3. Ontdek waar de meeste vacatures uitstaan op onder andere opleidings-, locatie-, en bedrijfsniveau.

Binnen Jobdigger vinden gebruikers dagelijks relevante vacaturedata voor hun sales-, wervings- en selectieprocessen. Benieuwd wat de arbeidsmarktdata van Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website of vraag direct een gratis demo aan.

Geen stijging in aanbod vaste contracten, ondanks krapte op arbeidsmarkt

Onlangs werd bekend dat in Nederland het vaste contract aan een opmars bezig is. Sinds 2015 stijgt daar het aantal werknemers met een vast contract. Een oorzaak hiervan is de krapte op de arbeidsmarkt. Werknemers hebben hierdoor meer ruimte om te onderhandelen over een vast dienstverband. Ook in België is de arbeidsmarkt krap. Zien we hier dan ook een stijging in het aantal vaste contracten? In dit artikel lees je hoe de markt voor vaste dienstverbanden in België eruitziet. 

We kijken eerst naar de trend van de aangeboden vacatures met een vast contract. Hier valt op dat er vanaf januari tot en met augustus 2024 geen grote stijging zichtbaar is. Gemiddeld neemt het aanbod juist iets af. Na juni is er zelfs een nog grotere daling zichtbaar. Ondanks de daling, blijft het aanbod aan vaste contracten nog steeds hoog.

Top 10 functietitels

Welke functies die aangeboden worden gaan vaak samen met een vast dienstverband? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 functies waarbij een vast contract werd aangeboden. In de top 10 lijst staan functies uit allerlei branches, zoals de zorg en de techniekbranche. Dit zijn vaak branches die last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt. Het aanbieden van een vast contract kan een extra stimulans zijn voor een potentiële werknemer om in dienst te treden.

Vast contract een belangrijke pullfactor 

Bij bovenstaande vacatures worden vaak vaste contracten aangeboden. Is dit ook belangrijk voor de doelgroep? Jobdigger heeft de drie belangrijkste pullfactoren voor de top 3 functietitels voor je op een rij gezet. Je vindt ze hieronder.

De doelgroep vindt het dus belangrijk dat ze een vast contract aangeboden krijgen. Naast het vaste contract zien we ook een goed salaris, acceptabele reistijd en een goede werksfeer terug. Het is voor bemiddelaars en werkgevers slim om tijdens het werven van personeel hierop in te spelen en dit te vermelden in vacatureteksten. Je kan hiermee de aantrekkelijkheid van je vacature vergroten.

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke directe werkgevers en bemiddelaars bieden het vaakste vaste contracten aan? Je ontdekt het in de top 10. Wat we zien is dat er meerdere directe werkgevers uit de zorgbranche tussen staan. Een branche die het in de huidige tijd moeilijk heeft. Werkgevers proberen hier met een vast contract op in te spelen. Het aanbod van bemiddelaars is heel divers, zij bieden vacatures met vaste contracten aan uit veel verschillende branches.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk aan. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.

Dit zijn de verschillen en overeenkomsten op de arbeidsmarkt tussen Nederland, België en Duitsland

Vraag je je als bemiddelaar of recruiter wel eens af of de trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het land waarin je actief bent hetzelfde zijn voor andere landen? Bijvoorbeeld omdat je misschien een nieuwe vestiging wil openen of juist omdat je op de hoogte wil zijn van bedreigingen zoals een dalende vraag? Bij Jobdigger verzamelen we arbeidsmarktdata in verschillende landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. Kijk over de grens en ontdek de verschillen en overeenkomsten op de arbeidsmarkt tussen Nederland, België en Duitsland.

Top 10 beroepen in Nederland, België en Duitsland

We beginnen met de top 10 meest gevraagde functies per land. Dit zijn de functies waarnaar de vraag sinds 1 augustus het grootst is. Voor Nederland is de top 10 gebaseerd op onze eigen JDCO-classificatie. Voor België en Duitsland is de top 10 gebaseerd op de algemeen bekende ISCO-classificatie. 

Wat opvalt is dat werkgevers in zowel Nederland, België als Duitsland op zoek zijn naar personeel in de logistieke sector. In Nederland is de vraag naar magazijnmedewerkers en vrachtwagenchauffeurs hoog. In België zijn werkgevers ook op zoek naar vrachtwagenchauffeurs en laders en lossers. Ook in Duitsland zijn laders en lossers de meest gewilde mensen de afgelopen tijd. Bekijk hieronder de top 10 meest gevraagde functies voor Nederland, België en Duitsland.

Trends aantal vacatures

Als we kijken naar de trendlijn van het aantal vacatures in Nederland, België en Duitsland, zien we dat het aantal vacatures in zowel Nederland als België sinds 1 januari redelijk gelijk is gebleven. In mei was er in Nederland een lichte piek te zien en in België in juni, maar de vraag blijft stabiel in deze landen. 

In Duitsland schommelt de vraag aanzienlijk meer. Van januari tot en met mei nam de vraag in dit land iedere maand af. Vanaf mei was er een flinke piek te zien in het aantal vacatures, waarnaar de vraag vervolgens wisselend daalde en steeg. De vraag naar banen in Duitsland lijkt dus wisselvalliger te zijn dan in Nederland en België.

Top bemiddelaars

Zit je erover na te denken om bijvoorbeeld een nieuwe vestiging in een ander land te openen? Dan kan het handig zijn om te onderzoeken welke andere grote bemiddelaars daar actief zijn en waar zij zich op focussen. Zo kan jij je als nieuwkomer een onderscheidende positie creëren. Welke bemiddelaars plaatsen vanaf 1 augustus de meeste vacatures online? Hieronder vind je een overzicht van de top 10 grootste bemiddelaars per land.

Top plaatsnamen

Ben je benieuwd in welke steden de meeste vacatures worden uitgezet? In het overzicht hieronder vind je voor alle drie de landen de top 10 steden met de meeste werkgelegenheid.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.

Vraag naar buschauffeurs blijft terugkerend probleem

Vervoersmaatschappij De Lijn kondigt vanaf maandag 2 september een wijziging in de dienstregeling aan. Door een personeelstekort staat de maatschappij voor uitdagingen, zoals het aantrekken van nieuwe chauffeurs. Ervaart alleen De Lijn dit probleem of speelt dit in heel België onder buschauffeurs? Je leest het hier.

De maatregel van De Lijn luidt als volgt: op routes met veel ritten rijden de komende tijd minder bussen. De bussen met chauffeurs die hierdoor vrijkomen, gaan dienstregelingen rijden waar ze op dat moment nodig zijn, zodat er op alle routes bussen rijden.

Dit probleem speelt niet alleen bij De Lijn. Jobdigger dook namelijk in de data en onderzocht hoe het personeelstekort onder buschauffeurs eruitziet. Het blijkt dat niet alleen openbaarvervoermaatschappijen hiermee te maken hebben, ook andere soorten bedrijven met buschauffeurs in dienst zoeken regelmatig personeel. In de rest van het artikel nemen we je mee in onze bevindingen.

Trend vacatures

Als we kijken naar de eerste zeven maanden van 2024, dan stonden er ruim 3.000 openstaande vacatures online. Zoomen we in op de verschillende maanden, dan zien we dat de vraag naar buschauffeurs redelijk constant is. Er zijn geen grote pieken, maar ook geen dalen. Dit toont aan dat het tekort aan buschauffeurs een terugkerend probleem is.

trend buschauffeurs

Spreiding van de vacatures

Hoe ziet de vraag er precies uit? Hieronder zie je de kaart van België. Hierop is te zien dat er in het hele land vraag is naar buschauffeurs. In en rondom grote steden, zoals Antwerpen, Brussel en Gent, is de vraag extra groot.

spreiding vacatures buschauffeurs

Top 10 provincies

België heeft tien provincies. In welke provincie is dan de meeste vraag en in welke juist de minste? Hieronder vind je de volgorde van de tien provincies. Met op plek 1 de provincie met de meeste vacatures en op plek 10 de minste vacatures.

Top 10 directe werkgevers

We weten nu dat er in het hele land vraag is naar personeel. Maar welke directe werkgevers zijn er op zoek naar personeel en zetten vacatures uit? Hieronder vind je de top 10.

Wat opvalt, is dat de meeste werkgevers die buschauffeurs zoeken, openbaarvervoermaatschappijen zijn. Er staan ook een aantal andere soorten bedrijven tussen, maar ook zij bieden vaak chauffeurs voor lijndiensten aan. Ze rijden dan in opdracht van een vervoersmaatschappij.

Pullfactoren van buschauffeurs

Niet alleen vervoersmaatschappij De Lijn is op zoek naar nieuw personeel. Uit de data in de  bovenstaande alinea blijkt dat meerdere maatschappijen en bedrijven elke maand op zoek zijn. Dit komt mede doordat de sector last heeft van de vergrijzing. Op dit moment is 44% van de buschauffeurs in België vijftig jaar of ouder. Deze groep mensen gaat nu en de komende jaren met pensioen, en dit moet opgevangen worden. Daarom zijn werkgevers en bemiddelaars constant bezig met het werven van personeel. Uit onze gegevens blijkt dat er genoeg personeel te vinden is. De gegevens geven namelijk aan dat buschauffeurs niet heel moeilijk te werven zijn. Maar het is wel altijd belangrijk om de chauffeurs op de juiste manier aan te spreken en bereiken. Om dit soepel te laten verlopen, is het voor werkgevers en bemiddelaars handig om rekening te houden met de wensen van toekomstig personeel. Deze wensen kun je vervolgens in je vacatureteksten vermelden. Maar wat vindt een buschauffeur dan belangrijk? Je ontdekt het in onze top 5 pullfactoren.

pullfactoren buschauffeurs

Buschauffeurs vinden het dus belangrijk om een vast contract te krijgen voor meer zekerheid. Opvallend is dat slechts 19% van de vacatures van de afgelopen tijd een vast contract bevat, tegenover 68% met een tijdelijk contract. Het is voor werkgevers en bemiddelaars verstandig om hierin andere keuzes te maken als het mogelijk is.

Meer weten?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag een demo aan.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.



Vierdaagse lesweek steeds vaker ingevoerd door personeelstekort in het lager onderwijs

Steeds meer Nederlandstalige scholen in het lager onderwijs in Brussel experimenteren met een vierdaagse schoolweek. Dit heeft alles te maken met het personeelstekort waar de scholen mee kampen. Maar speelt dit probleem alleen in Brussel of ervaart heel België een personeelstekort in het lager onderwijs? Je leest het hier.

Afgelopen schooljaar gaven verschillende scholen al geen les meer op woensdag, en vanaf komend jaar sluiten nog meer scholen zich hierbij aan, meldt Knack. Met deze maatregel hopen de scholen het personeelstekort aan te pakken. Volgens Ben Weyts, minister van Onderwijs, is Brussel gevoelig voor een tekort, omdat veel leerkrachten uit Vlaanderen komen. Hierdoor is de kans groot dat zij sneller hun baan in Brussel opzeggen, wanneer zij de mogelijkheid krijgen om dichter bij huis te werken. Het verruilen van een werkplek geeft aan dat er in meerdere delen van België vraag is naar leerkrachten.

Trend vacatures

De vraag naar leerkrachten in het lager onderwijs zien we ook terug in onze data. Als we kijken naar de start van afgelopen schooljaar, vanaf 1 september tot en met eind juli, stonden er ruim 7100 vacatures online. Het valt op dat de vraag de hele periode schommelt. De ene keer is er een stijging te zien, de andere keer een daling. Dit toont aan dat er in het hele schooljaar vraag is naar personeel. In juli is er een sterke daling zichtbaar. De start van de zomervakantie op 1 juli kan hier invloed op hebben. Scholen zijn dan minder bezig met het werven van leerkrachten. Dit verklaart ook de piek in juni, vlak voor de vakantie gingen scholen actief op zoek naar personeel.

Spreiding van de vacatures

Is de vraag dan alleen in de hoofdstad groot? Als we kijken naar de spreiding van de vacatures over heel België, zien we dat meerdere gebieden donker kleuren. Dit laat zien dat ook in andere plaatsen veel vraag is naar leerkrachten. Naast Brussel gaat het om Antwerpen, Gent en Brugge. 

Top 10 directe werkgevers

Welke directe werkgevers, oftewel scholen, zijn op zoek naar leerkrachten? Hieronder vind je de top 10. Het valt op dat veel scholen in of rond Antwerpen liggen. Dit zien we ook terug in de spreiding van de vacatures.

Pullfactoren van leerkrachten

Het personeelstekort komt onder andere doordat leerkrachten redelijk moeilijk te werven zijn. Het grootste deel van de leerkrachten, 68%, is niet op zoek naar werk. 26% van de leerkrachten is latent op zoek naar werk. En maar 5% zoekt actief een baan. Het is daarom voor werkgevers verstandig om zich te richten op de leerkrachten die actief op zoek zijn, maar ook op de latent zoekenden. Ze kunnen daarbij kijken naar de pullfactoren van leerkrachten, oftewel de wensen. En deze wensen meenemen tijdens het schrijven van een vacaturetekst. Hieronder vind je de 3 belangrijkste pullfactoren van leerkrachten in het lager onderwijs.

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt niet alleen arbeidsmarktdata aan in België, maar ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Hiermee vind je de nieuwste vacatures en kun je gebruik maken van markt-, bedrijfs-en doelgroepanalyses. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ons LinkedIn-kanaal.