Bij Jobdigger delen we graag de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een veelbesproken onderwerp binnen onze data is de transparantie over het geboden salaris. Op het gebied van salaristransparantie is er veel gebeurd de afgelopen jaren en naar verwachting zal dit de aankomende jaren ook blijven gebeuren. Inmiddels verzamelen we in vier landen informatie over salarisvermeldingen in vacatureteksten en kunnen we mooie vergelijkingen maken tussen deze landen. Wat vooral opvalt? Er is een duidelijk verschil aanwezig tussen deze landen als het gaat om het aantal salarisvermeldingen in vacatures.
In Nederland zien we een duidelijke trend als het gaat om het aantal salarisvermeldingen in vacatureteksten. In 2023 vonden we gemiddeld in meer dan 45% van de vacatureteksten een salaris(indicatie). Dit is een opmerkelijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In 2018 had slechts 15% van de vacatures een salarisvermelding. Deze trend is sindsdien alsmaar gestegen. Sterker nog: 2024 zou zomaar eens het jaar kunnen zijn dat de magische grens van 50% bereikt wordt. Dat zou betekenen dat in Nederland vaker wél dan geen salaris gevonden wordt in vacatureteksten.
De toenemende transparantie in Nederland kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de vraag vanuit kandidaten om transparantie en de krapte op de arbeidsmarkt. Door de vraag vanuit kandidaten naar heldere informatie over de arbeidsvoorwaarden, zullen zij mogelijk eerder afhaken op vacatures die geen salaris(indicatie) bevatten. Werkgevers kunnen zich dat in deze periode van krapte niet permitteren ten opzichte van bedrijven die wél het salaris benoemen in vacatures.
In de afbeelding hieronder is de trend voor het aantal salarisvermeldingen per land te zien van de afgelopen jaren. Ondanks dat de verschillen tussen landen groot zijn, zien we bij alle landen wel een (lichte) stijging in het aantal vacatures met een salarisvermelding. In het algemeen lijkt er dus meer bewustzijn te komen over het belang van salarisvermeldingen in een vacatures in West-Europa.
In tegenstelling tot Nederland, lopen België, Frankrijk en Duitsland achter op het gebied van salaristransparantie. Hoewel er in alle landen weliswaar sprake is van een stijgende trend, blijven de percentages van vacatures met salarisvermeldingen in België, Frankrijk en Duitsland aanzienlijk lager. Zo werd in België afgelopen jaar in slechts 7,65% van de vacatures een salaris teruggevonden. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, maar in vergelijking met Nederland is dit percentage nog steeds relatief laag.
Duitsland laat vergelijkbare patronen zien als het gaat om het vermelden van het salaris in vacatures. En in vergelijking met Duitsland en België vermelden werkgevers in Frankrijk al een stuk vaker een salaris in vacatures. In 2023 lag dit aantal op gemiddeld 21,79%. Maar Nederland steekt hier toch met kop en schouders bovenuit.
Hoe kan het dat België, Frankrijk en Duitsland minder transparant zijn over het geboden salaris in vacatureteksten? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan culturele verschillen in de perceptie van salaris. Sommige bedrijven houden ook meer vast aan een traditionele manier van werving, waarbij het niet gebruikelijk is om een salaris te vermelden in vacatures.
De vraag naar transparantie over het geboden salaris op de arbeidsmarkt blijft groeien. Het is belangrijk voor werkgevers en recruiters om deze trend serieus te nemen en te overwegen om toch een salaris(indicatie) in toekomstige vacatures te vermelden. Ook wordt er op het gebied van wetgeving steeds meer gedaan aan loontransparantie en het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Zo kwam de Europese Commissie in 2022 in overeenstemming met een aantal maatregelen. Een daarvan is dat werkgevers sollicitanten van tevoren moeten informeren over het salaris. Hierin staat (nog) niet dat dit specifiek genoemd moet worden in de vacaturetekst. Het is dus nog niet verplicht, maar het is wel goed om daar alvast rekening mee te houden.
Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt? Download gratis onze terugblik op de arbeidsmarkt van 2023. Ben je benieuwd of Jobdigger wat voor jou kan betekenen? Vraag een demo aan of neem contact met ons op!
ATS-systemen helpen jou als recruiter om het wervingsproces te stroomlijnen en efficiënter te maken. Ze helpen je bij het verzamelen, organiseren en filteren van cv’s, waardoor je meer tijd kunt besteden aan het evalueren van gekwalificeerde kandidaten. Maar wist je dat je jouw ATS nóg meer voor je kan laten werken door recruitmenttools te integreren? Bijvoorbeeld de arbeidsmarktdata van Jobdigger. Benieuwd hoe je alles uit je ATS-systeem kan halen door arbeidsmarktdata te integreren? Wij leggen je uit hoe dat werkt.
Voor wie denkt dat Jobdigger alleen een product is dat opzichzelfstaand gebruikt kan worden, heeft het mis. Het doel van Jobdigger is juist om wervingsprocessen voor recruiters sneller en gemakkelijker te maken zodat zij meer tijd overhouden voor de kandidaat. Dat doel bereik sneller door de samenwerking op te zoeken met fijne partners en producten met elkaar te integreren. Jobdigger heeft inmiddels een groot partnernetwerk opgebouwd zodat we voor elke vraag een geschikte integratie en oplossing kunnen vinden.
Zo integreren we onze eigen arbeidsmarktdata in verschillende ATS-systemen. Dit biedt waardevolle inzichten die je kunnen helpen bij het nemen van strategische beslissingen en het verbeteren van je wervingsproces. Vanuit je ATS-systeem heb je direct toegang tot datapunten van Jobdigger. Zo krijg je snel inzicht in welke bedrijven vergelijkbare posities aanbieden, kun je met de arbeidsmarktdata je zoekopdracht verder verfijnen en gerichter zoeken naar geschikte kandidaten en beter anticiperen op trends en ontwikkelen. Dit bespaart tijd en moeite en kun je je als recruiter concentreren op de gebieden waar de grootste kansen liggen. Concreet betekent dat…
Hoe werkt de integratie of koppeling van Jobdigger binnen jouw ATS dan in de praktijk? De kans is groot dat Jobdigger al binnen jouw huidige ATS-systeem beschikbaar is. Een aantal grote ATS-partijen is namelijk partner van Jobdigger zoals Carerix, Bullhorn, Otys, Mysolution en Recruitnow. Het voordeel van een koppeling of integratie is dat al onze vacaturedata en arbeidsmarktinformatie automatisch wordt ingeladen en op één plek staat. Je hoeft hierdoor niet meer tussen schermen en/of systemen te switchen. Benieuwd binnen welke ATS-partners Jobdigger nog meer beschikbaar is? Bekijk hier het overzicht. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om een nieuwe integratie te maken, mocht jouw ATS-systeem er niet tussen staan.
Hieronder zie je een voorbeeld van de Jobdigger integratie binnen Carerix
Hieronder zie je een voorbeeld van de Jobdigger integratie binnen Mysolution
Ben je al bekend met de integratie van arbeidsmarktdata binnen jouw ATS-systeem en wil je écht de volgende stap zetten in je recruitmentproces? Dan is de Virtual Sales Recruiter misschien wel iets voor jou. De Virtual Sales Recruiter, ofwel de VSR, beschikt over de arbeidsmarktdata van Jobdigger en de matchingtechnologie van TheMatchbox. Dit biedt je de mogelijkheid om binnen jouw ATS-systeem snel en efficiënt matches te vinden. Dit kan zowel vanuit de bestaande klantrelaties, waarbij de VSR op zoek gaat naar interne, geschikte vacatures voor hun kandidaten. Anderzijds kun je als recruiters ook extern zoeken, waarbij je toegang hebt tot het complete overzicht van alle vacatures en doelgroepdata via Jobdigger. Lees meer over de Virtual Sales Recruiter.
Hieronder zie je een voorbeeld van de integratie van de Virtual Sales Recruiter binnen Carerix
Kortom: het integreren van arbeidsmarktdata brengt je als recruiter veel nieuwe mogelijkheden om je recruitmentproces te verbeteren en kansen te ontdekken. Door ons uitgebreide netwerk aan partners zijn er binnen verschillende ATS-systemen veel verschillende recruitmentoplossingen en combinaties mogelijk. Met als doel dat jij meer tijd overhoudt voor de kandidaat. Jobdigger fungeert dan als het verlengstuk van jouw wervingsstrategie. En wil je écht de volgende stap zetten op het gebied van werven? Dan is de Virtual Sales Recruiter misschien wel iets voor jou.
Neem gerust contact met ons op. Onze data-experts helpen je graag!