7 tips om je wervingsproces te verbeteren met arbeidsmarktdata

In een steeds veranderende arbeidsmarkt is het voor jou als recruiter of bemiddelaar belangrijk om je wervingsproces hier goed op aan te laten sluiten. Vraag je je wel eens af hoe je de juiste kandidaten sneller kunt vinden? Of hoe je je vacatures aantrekkelijker kunt maken dan die van je concurrenten? Arbeidsmarktdata bieden een schat aan waardevolle inzichten die het verschil kunnen maken tussen een succesvolle en moeizame werving. In dit artikel delen we zeven praktische tips met je om je wervingsproces te verbeteren met arbeidsmarktdata. Deze tips helpen je om effectiever en efficiënter de juiste kandidaten aan te trekken en je wervingsdoelen te bereiken.

1. Doe onderzoek naar het functieprofiel om verwachtingen te managen

Het liefst plaats je misschien direct je vacature online, maar het loont écht om eerst onderzoek te doen naar de doelgroep en de arbeidsmarkt om je wervingsproces te verbeteren. Hoe schaars is het profiel dat je wil werven? En hoe lang duurt het gemiddeld om dit profiel in te vullen? Als je deze informatie weet, kan je beter de verwachtingen van jouw opdrachtgever managen én een wervingsstrategie neerzetten die op data is gebaseerd. Profileer je zo als kennisexpert op de arbeidsmarkt en onderbouw jouw keuzes aan de hand van actuele data. In dit artikel laten we de arbeidsmarkt- en doelgroepdata zien van de functie Accountmanager. Hieronder zie je dat de wervingshaalbaarheid redelijk moeilijk is. Als opdrachtnemer kun je hierover het gesprek aangaan met je opdrachtgever om verwachtingen bij te stellen.

2. Bekijk concurrerende vacatures en zorg dat jouw tekst eruit springt

Breid je onderzoek nog iets uit door een aantal andere vacatures van concurrenten onder de loep te nemen. Ontdek eerst welke directe werkgevers én bemiddelaars ook op zoek zijn voor hetzelfde type functie. Zo breng je jouw concurrenten in kaart en vind je direct hun openstaande vacatures. Op basis hiervan kan jij verbeterpunten in je eigen vacaturetekst aanbrengen en ontdek je waarmee jij je als organisatie in jouw vacature écht kan onderscheiden van concurrenten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst opvalt ten opzichte van andere vacatures? Bij de volgende tips gaan we in op de inhoud van de vacaturetekst om je wervingsproces verder te verbeteren!

3. Geef een salarisindicatie mee – en zorg dat deze past bij het huidige marktaanbod

Uit onze eigen arbeidsmarktdata blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven momenteel een salaris(indicatie) in vacatures plaatst. Toch doet dus ook de helft van de Nederlandse bedrijven dit niet. Het salaris is voor veel werkzoekenden een enorm belangrijke pullfactor en het slechts benoemen van een ‘marktconform salaris’ zal hen minder snel overtuigen. Zie je geen salaris staan bij de vacatures van je concurrenten? Overweeg om het salaris, of een indicatie daarvan, zeker in je vacaturetekst te benoemen. Zo word je als werkgever een stuk interessanter voor kandidaten en onderscheid je je ten opzichte van jouw concurrenten.

4. Verwerk de pullfactoren van je doelgroep in de vacaturetekst

We noemden het net al even kort. Het salaris is een enorm belangrijke pullfactor voor kandidaten. Maar ook een fijne werksfeer, uitdaging van het werk en/of een acceptabele reistijd zijn pullfactoren die we veel terug zien. Voor elk functieprofiel kunnen de pullfactoren weer verschillen, dus het is belangrijk om inzicht te hebben in jouw doelgroep. Vind jouw doelgroep het krijgen van een vast contract erg belangrijk en kan jij dat als werkgever (op den duur) bieden? Licht dit dan goed uit in je vacaturetekst. Vind de doelgroep de werksfeer belangrijk? Beschrijf hoe een dag op de werkvloer eruit ziet en hoe collega’s onderling met elkaar omgaan. Zo sluit jouw tekst goed aan op de wensen en behoeften van de doelgroep. In de afbeelding hieronder zie je de belangrijkste pullfactoren voor een Accountmanager.

Belangrijkste pullfactoren Accountmanager

5. Verwerk de juiste skills in de tekst zodat kandidaten zich hierin herkennen

Durf jij als werkgever verder te kijken dan een CV en/of de juiste werkervaring? Door te werven op basis van skills kan je een bredere doelgroep aanspreken met jouw vacature. Welke (soft)skills heb je nodig voor deze functie? Is een analytisch denkvermogen belangrijk? Moet je voor deze functie besluitvaardig of communicatief sterk kunnen zijn? Door deze skills duidelijk te benoemen in je vacaturetekst, zal een kandidaat die misschien niet helemaal de juiste achtergrond heeft, eerder geneigd zijn op de vacature te reageren omdat hij of zij zich wel in de gevraagde skills herkent. Het is als werkgever wel belangrijk dat je dan ook openstaat voor kandidaten die eventueel een aanvullende opleiding nodig hebben om de functie uiteindelijk uit te kunnen voeren. Arbeidsmarktdata kunnen je inzicht geven in de gevraagde skills per functie(groep). Dit kan bijdragen aan het verbeteren van je wervingsproces. Hieronder vind je de belangrijkste skills die als je Accountmanager nodig hebt.

6. Plaats de vacature op kanalen waar je doelgroep aanwezig is

Naast de inhoud van de vacature, is het belangrijk om je doelgroep te bereiken met jouw vacature. Door de vacature te plaatsen op kanalen waar de doelgroep zich bevindt, heb je een grotere kans dat je de juiste kandidaten bereikt. Ga ik adverteren op LinkedIn? Of is mijn doelgroep eigenlijk latent op zoek en kan ik hen beter bereiken via Instagram of Facebook? Misschien moet ik TikTok wel gaan inzetten om de Generatie Z te bereiken? Door het mediagebruik van de doelgroep in kaart te brengen, kun je veel gerichter je vacature uitzetten. In de afbeeldingen hieronder zie je welke op welke sites vacatures voor een Accountmanager vooral geplaatst worden en welke websites een Accountmanager gebruikt in zijn baanzoektocht.

7. Houd rekening met de gemiddelde reisbereidheid van je doelgroep

Tot slot, zet je vacature niet uit door heel Nederland als jouw doelgroep niet bereid is om meer dan 45 minuten te reizen voor het werk. Zo geef je niet onnodig veel budget uit aan kandidaten die toch niet naar de andere kant van het land willen reizen. 

Wervingsproces verbeteren met arbeidsmarktdata en doelgroepanalyses

Je vraagt je vast af hoe je aan al deze informatie gaat komen. Je kan natuurlijk zelf het internet gaan afstruinen en een eigen analyse maken, maar dat geeft hoogstwaarschijnlijk geen volledig beeld. Daarbij kost het enorm veel tijd. Tijd die je liever aan de kandidaat wil besteden. Al deze informatie hebben wij al voor je op een rij gezet. De markt- en doelgroepanalyses van Jobdigger geven je in één overzicht alle relevante informatie die jij nodig hebt voor een specifieke functie. Zo kan je sneller je de juiste kandidaten aantrekken en houd je tijd over voor wat je als recruiter waarschijnlijk het liefste doet: de persoon achter het CV beter leren kennen en de juiste match maken.

Wil je meer inzicht in de arbeidsmarkt met arbeidsmarktdata? Neem gerust contact met ons op of vraag een gratis demo aan.

De arbeidsmarkt in de financiële sector: ontdek de laatste vacaturetrends en wervingsuitdagingen

Bij Jobdigger delen we vaak arbeidsmarktdata over opvallende trends en ontwikkelingen van een specifieke branche, bijvoorbeeld de zorg, de IT-branche of het onderwijs. Zo houden we jou als bemiddelaar of recruiter up to date over je vakgebied. Dit keer nemen we je mee in de arbeidsmarkt van de financiële sector. Is de vraag toe- of afgenomen in het afgelopen jaar? Bij welke organisaties is de vraag het grootst? En naar welke functies zijn bedrijven momenteel op zoek? Lees het hier!

Vraag naar personeel nam afgelopen jaar af

In de afbeelding hieronder zie je de trend van het aantal vacatures dat we bij Jobdigger online vinden vanaf mei 2023. Daarin zie je dat de vraag in mei vorig jaar hoger lag dan nu. De vraag nam echter vorig jaar in de zomer al af en trok in januari 2024 weer wat aan. Sindsdien is de vraag naar personeel in de financiële sector redelijk stabiel gebleven.

Top 10 functietitels

Naar welke functies was de vraag het hoogst? Hieronder vind je de top 10 functies terug waar bedrijven het afgelopen jaar vooral vraag naar hadden.

Maar hoe moeilijk is het nu precies om te werven voor deze functies? Is het personeel schaars voor deze functies? In onze arbeidsmarktdata zien we terug dat bijna alle functies uit de top 10 redelijk moeilijk tot zeer moeilijk zijn om te werven. Daarom is het extra belangrijk om als bemiddelaar of werkgever jouw vacature zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de doelgroep en in te spelen op de belangrijkste pullfactoren. Hieronder lees je verder hoe je dat doet.

Belangrijkste pullfactoren voor schaarse functies

Door meer inzicht in je doelgroep, kan je een gerichtere wervingsstrategie inzetten. De pullfactoren van je doelgroep zijn daarin erg belangrijk. Als we kijken naar de functies ‘Accountant’ en ‘Boekhouder’ en ‘GL Accountant’, dan zijn de belangrijkste pullfactoren voor deze functies een vast contract, een goed salaris en een acceptabele reistijd naar het werk. Ben je als werkgever op zoek naar mensen voor deze functies? Dan is het belangrijk om open te zijn over het salaris dat je biedt en je vacature wat lokaler onder de aandacht te brengen in plaats van landelijk. Ook is het belangrijk om een inkijkje te geven in de sfeer op kantoor.

arbeidsmarkt financiële sector

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke directe werkgevers zijn vooral op zoek naar mensen in de financiële sector? En welke bemiddelaars zetten veel vacatures uit? Hieronder vind je de top 10 grootste directe werkgevers en bemiddelaars van dit moment. Dit zijn dus mogelijke prospects voor bemiddelaars in deze branche én hun mogelijke concurrenten. Met de informatie die Jobdigger biedt, kun je je als bemiddelaar opstellen als kennisexpert in de branche. Dit kan bijvoorbeeld weer helpen in een salesgesprek.

arbeidsmarkt financiële sector
arbeidsmarkt financiële sector

Benieuwd hoe arbeidsmarktdata jou verder kan helpen? 

Hopelijk weet je door dit artikel beter hoe de vraag naar personeel er in de financiële sector uitziet op dit moment. Heb je een specifieke data-vraag of ben je benieuwd hoe arbeidsmarktdata jou verder kan helpen in het wervingsproces? Neem gerust contact met ons op!

Waar we de data op hebben gebaseerd
We hebben onze data gebaseerd op Jobdigger arbeidsmarktdata en een aantal isco-beroepen uit de financiële sector. Zo proberen we een breed beeld te schetsen van de arbeidsmarkt van deze sector. De isco-beroepen waarop we onze data hebben gebaseerd zijn: vakspecialisten boekhouding, administratief personeel statistiek, financiën en verzekeringen, leidinggevende functies op financieel gebied, financieel en beleggingsadviseurs, financieel analisten, boekhoudkundige medewerkers, filiaalhouders op het gebied van financiële en verzekeringsdiensten.