Vraag naar buschauffeurs blijft terugkerend probleem

Vervoersmaatschappij De Lijn kondigt vanaf maandag 2 september een wijziging in de dienstregeling aan. Door een personeelstekort staat de maatschappij voor uitdagingen, zoals het aantrekken van nieuwe chauffeurs. Ervaart alleen De Lijn dit probleem of speelt dit in heel België onder buschauffeurs? Je leest het hier.

De maatregel van De Lijn luidt als volgt: op routes met veel ritten rijden de komende tijd minder bussen. De bussen met chauffeurs die hierdoor vrijkomen, gaan dienstregelingen rijden waar ze op dat moment nodig zijn, zodat er op alle routes bussen rijden.

Dit probleem speelt niet alleen bij De Lijn. Jobdigger dook namelijk in de data en onderzocht hoe het personeelstekort onder buschauffeurs eruitziet. Het blijkt dat niet alleen openbaarvervoermaatschappijen hiermee te maken hebben, ook andere soorten bedrijven met buschauffeurs in dienst zoeken regelmatig personeel. In de rest van het artikel nemen we je mee in onze bevindingen.

Trend vacatures

Als we kijken naar de eerste zeven maanden van 2024, dan stonden er ruim 3.000 openstaande vacatures online. Zoomen we in op de verschillende maanden, dan zien we dat de vraag naar buschauffeurs redelijk constant is. Er zijn geen grote pieken, maar ook geen dalen. Dit toont aan dat het tekort aan buschauffeurs een terugkerend probleem is.

trend buschauffeurs

Spreiding van de vacatures

Hoe ziet de vraag er precies uit? Hieronder zie je de kaart van België. Hierop is te zien dat er in het hele land vraag is naar buschauffeurs. In en rondom grote steden, zoals Antwerpen, Brussel en Gent, is de vraag extra groot.

spreiding vacatures buschauffeurs

Top 10 provincies

België heeft tien provincies. In welke provincie is dan de meeste vraag en in welke juist de minste? Hieronder vind je de volgorde van de tien provincies. Met op plek 1 de provincie met de meeste vacatures en op plek 10 de minste vacatures.

Top 10 directe werkgevers

We weten nu dat er in het hele land vraag is naar personeel. Maar welke directe werkgevers zijn er op zoek naar personeel en zetten vacatures uit? Hieronder vind je de top 10.

Wat opvalt, is dat de meeste werkgevers die buschauffeurs zoeken, openbaarvervoermaatschappijen zijn. Er staan ook een aantal andere soorten bedrijven tussen, maar ook zij bieden vaak chauffeurs voor lijndiensten aan. Ze rijden dan in opdracht van een vervoersmaatschappij.

Pullfactoren van buschauffeurs

Niet alleen vervoersmaatschappij De Lijn is op zoek naar nieuw personeel. Uit de data in de  bovenstaande alinea blijkt dat meerdere maatschappijen en bedrijven elke maand op zoek zijn. Dit komt mede doordat de sector last heeft van de vergrijzing. Op dit moment is 44% van de buschauffeurs in België vijftig jaar of ouder. Deze groep mensen gaat nu en de komende jaren met pensioen, en dit moet opgevangen worden. Daarom zijn werkgevers en bemiddelaars constant bezig met het werven van personeel. Uit onze gegevens blijkt dat er genoeg personeel te vinden is. De gegevens geven namelijk aan dat buschauffeurs niet heel moeilijk te werven zijn. Maar het is wel altijd belangrijk om de chauffeurs op de juiste manier aan te spreken en bereiken. Om dit soepel te laten verlopen, is het voor werkgevers en bemiddelaars handig om rekening te houden met de wensen van toekomstig personeel. Deze wensen kun je vervolgens in je vacatureteksten vermelden. Maar wat vindt een buschauffeur dan belangrijk? Je ontdekt het in onze top 5 pullfactoren.

pullfactoren buschauffeurs

Buschauffeurs vinden het dus belangrijk om een vast contract te krijgen voor meer zekerheid. Opvallend is dat slechts 19% van de vacatures van de afgelopen tijd een vast contract bevat, tegenover 68% met een tijdelijk contract. Het is voor werkgevers en bemiddelaars verstandig om hierin andere keuzes te maken als het mogelijk is.

Meer weten?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag een demo aan.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.



Vierdaagse lesweek steeds vaker ingevoerd door personeelstekort in het lager onderwijs

Steeds meer Nederlandstalige scholen in het lager onderwijs in Brussel experimenteren met een vierdaagse schoolweek. Dit heeft alles te maken met het personeelstekort waar de scholen mee kampen. Maar speelt dit probleem alleen in Brussel of ervaart heel België een personeelstekort in het lager onderwijs? Je leest het hier.

Afgelopen schooljaar gaven verschillende scholen al geen les meer op woensdag, en vanaf komend jaar sluiten nog meer scholen zich hierbij aan, meldt Knack. Met deze maatregel hopen de scholen het personeelstekort aan te pakken. Volgens Ben Weyts, minister van Onderwijs, is Brussel gevoelig voor een tekort, omdat veel leerkrachten uit Vlaanderen komen. Hierdoor is de kans groot dat zij sneller hun baan in Brussel opzeggen, wanneer zij de mogelijkheid krijgen om dichter bij huis te werken. Het verruilen van een werkplek geeft aan dat er in meerdere delen van België vraag is naar leerkrachten.

Trend vacatures

De vraag naar leerkrachten in het lager onderwijs zien we ook terug in onze data. Als we kijken naar de start van afgelopen schooljaar, vanaf 1 september tot en met eind juli, stonden er ruim 7100 vacatures online. Het valt op dat de vraag de hele periode schommelt. De ene keer is er een stijging te zien, de andere keer een daling. Dit toont aan dat er in het hele schooljaar vraag is naar personeel. In juli is er een sterke daling zichtbaar. De start van de zomervakantie op 1 juli kan hier invloed op hebben. Scholen zijn dan minder bezig met het werven van leerkrachten. Dit verklaart ook de piek in juni, vlak voor de vakantie gingen scholen actief op zoek naar personeel.

Spreiding van de vacatures

Is de vraag dan alleen in de hoofdstad groot? Als we kijken naar de spreiding van de vacatures over heel België, zien we dat meerdere gebieden donker kleuren. Dit laat zien dat ook in andere plaatsen veel vraag is naar leerkrachten. Naast Brussel gaat het om Antwerpen, Gent en Brugge. 

Top 10 directe werkgevers

Welke directe werkgevers, oftewel scholen, zijn op zoek naar leerkrachten? Hieronder vind je de top 10. Het valt op dat veel scholen in of rond Antwerpen liggen. Dit zien we ook terug in de spreiding van de vacatures.

Pullfactoren van leerkrachten

Het personeelstekort komt onder andere doordat leerkrachten redelijk moeilijk te werven zijn. Het grootste deel van de leerkrachten, 68%, is niet op zoek naar werk. 26% van de leerkrachten is latent op zoek naar werk. En maar 5% zoekt actief een baan. Het is daarom voor werkgevers verstandig om zich te richten op de leerkrachten die actief op zoek zijn, maar ook op de latent zoekenden. Ze kunnen daarbij kijken naar de pullfactoren van leerkrachten, oftewel de wensen. En deze wensen meenemen tijdens het schrijven van een vacaturetekst. Hieronder vind je de 3 belangrijkste pullfactoren van leerkrachten in het lager onderwijs.

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt niet alleen arbeidsmarktdata aan in België, maar ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Hiermee vind je de nieuwste vacatures en kun je gebruik maken van markt-, bedrijfs-en doelgroepanalyses. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ons LinkedIn-kanaal.


Zo ziet de markt voor bijbanen er in 2024 tot nu toe uit

De zomervakantie wordt nog volop gevierd, maar het is ook een ideale tijd voor onder andere jongeren om wat geld bij te verdienen met een bijbaantje. Wat blijkt? Niet alleen in de zomer is hier behoefte aan, ook eerder in het jaar is de vraag naar bijbanen hoog. Maar hoe ziet deze vraag er precies uit? Jobdigger neemt je mee in de data van 2024 tot nu toe.

Als we kijken naar het aantal openstaande vacatures, zien we dat er tot en met juli bijna 9.500 vacatures voor bijbanen online stonden. Vanaf januari tot en met april stijgt het aantal al licht, naar zo’n 1.500 openstaande vacatures. Hier zien we dat de vraag naar bijbanen in 2024 al toeneemt. Het is waarschijnlijk dat met name jongeren deze vacatures invullen. Zij zijn vaak flexibel in hun werktijden en kunnen daarnaast de zomertijd goed gebruiken om een extra zakcentje bij te verdienen.

Richting juni stijgt het aantal openstaande vacatures flink. Dit heeft te maken met de start van de zomervakantie in juli. Bedrijven willen zich voorbereiden en nemen extra mensen aan om de bezetting rond te krijgen. De sterke daling in juli is hierdoor ook te verklaren. De meeste bedrijven hebben nu voldoende personeel en zijn klaar voor de zomer.

Top 10 functietitels voor bijbanen

Naar welke bijbanen is dan de meeste vraag? We hebben de top 10 functietitels voor je op een rij gezet. Links zie je de vraag van januari tot en met april, rechts richten wij ons op de vraag vanaf mei. Dit doen we om te kijken of er verschil is tussen bijbanen buiten en in de zomerperiode.

Wat opvalt is dat in beide lijstjes dezelfde functietitels voorkomen. De volgorde van de functies verandert wel, maar er is geen verandering zichtbaar in het soort banen in de zomer. Dit toont aan dat bedrijven voor dezelfde functies behoefte hebben aan personeel.

Top 5 provincies

Nieuwsmedium KW bracht onlangs dat van alle jongeren in België, de jongeren in West-Vlaanderen het vaakst werken. Uit onze data blijkt dat er in West-Vlaanderen van januari tot en met juli de meeste vacatures openstonden. Omdat bijbanen vaak populair zijn onder jongeren en vacatures regelmatig ingevuld worden, kun je stellen dat de jongeren uit West-Vlaanderen inderdaad het vaakst werken. Op de afbeelding zie je de top 5 provincies met de meeste openstaande vacatures. 

Top 10 directe werkgevers 

Welke directe werkgevers hebben dan de meeste bijbanen beschikbaar? We stelden een top 10 op. Ook hier splitsen we de periode op in twee, van januari t/m april en mei t/m juli.

Wat opvalt, is dat Domino’s bij beide lijstjes bovenaan staat. Verder staan er bij beide perioden veel bedrijven in de lijst die je bij een bijbaan verwacht. Het gaat hier om bedrijven in de detailhandel, zoals supermarkten. 

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt niet alleen arbeidsmarktdata aan in België, maar ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Hiermee vind je de nieuwste vacatures en kun je gebruik maken van markt-, bedrijfs-en doelgroepanalyses. Meer weten? Neem dan contact met ons op.


Aantal Engelstalige vacatures neemt de laatste jaren af, toch werven breed aantal branches in het Engels

We zien ze de laatste jaren vaak voorbij komen: Engelstalige vacatureteksten. Met Engelstalige vacatureteksten trek je als werkgever veel makkelijker internationale professionals aan. Bij grote corporates is Engels al gebruikelijker als voertaal voor vacatureteksten, maar ook lokale bedrijven maken er steeds meer gebruik van. Toch neemt het aantal Engelstalige vacatures de laatste jaren af. Is het een aanhoudende trend? Bij welke functies wordt er vooral in het Engels geworven en door welke bedrijven? Lees het hier!

Trend Engelstalige vacatures in België

Als we kijken naar de trend voor Engelstalige vacatures in België in 2024, zien we dat het aantal Engelstalige vacatures vanaf februari flink begon te stijgen. In juni bereikte de trend zijn piek. In totaal vonden we tot en met juli meer dan 94.000 Engelstalige vacatures op het Belgische web. Dit komt neer op 6.4% van het totale aantal vacatures dat we in diezelfde periode vonden. In vergelijking met 2023 en 2022 zijn dat minder vacatures: in 2023 bestond 6.9% van het totale aantal uit Engelstalige vacatures en in 2022 ging dit om maar liefst 9.8%. Het lijkt dus of bedrijven de laatste jaren minder vaak een vacature in het Engels online plaatsen, alhoewel de daling in 2024 in vergelijking met 2023 maar licht is.

Top 10 beroepen met Engelstalige vacatures

Voor welke beroepen wordt er het vaakst een Engelstalige vacaturetekst gebruikt? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 beroepen terug. We zien allerlei soorten functies in verschillende branches terugkomen. Dat geeft aan dat er voor allerlei soorten branches mensen uit het buitenland worden geworven.

Grootste bemiddelaars en directe werkgevers met Engelstalige vacatures

Benieuwd welke bemiddelaars veel vacatures in het Engels uitzetten? En welke directe werkgevers? Hieronder vind je een top 10 van de grootste bemiddelaars en directe werkgevers. Ook deze top 10 laat weer zien dat Engels in veel branches als taal voor vacatures wordt gebruikt.

Gevraagd opleidingsniveau

Welk opleidingsniveau wordt er veel gevraagd in Engelstalige vacatureteksten? Voor bijna de helft (46%) van de Engelstalige vacatureteksten wordt een bachelor opleiding gevraagd. Ook vragen veel werkgevers naar een opleiding in het secundair onderwijs (39%). Engelstalige vacatures waar een master opleiding voor nodig is, komt minder vaak voor (15%).


Als werkgever is het goed om je af te vragen of het nodig is je vacaturetekst in het Engels te plaatsen. Uiteraard bereik je er meer potentiële kandidaten mee en vergroot je misschien de kans op meer sollicitanten. Maar als de voertaal op de bedrijfsvloer nog altijd Vlaams is, kun je je afvragen of dit als werkgever wel een verstandige zet is. Uit onze arbeidsmarktdata blijkt in ieder geval hoe breed er wordt geworven in het Engels, maar hoe zal de trend voor Engelstalige vacatureteksten zich de komende jaren voortzetten? Daalt deze verder zoals dit jaar te zien is?

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.