Geen stijging in aanbod vaste contracten, ondanks krapte op arbeidsmarkt

Onlangs werd bekend dat in Nederland het vaste contract aan een opmars bezig is. Sinds 2015 stijgt daar het aantal werknemers met een vast contract. Een oorzaak hiervan is de krapte op de arbeidsmarkt. Werknemers hebben hierdoor meer ruimte om te onderhandelen over een vast dienstverband. Ook in België is de arbeidsmarkt krap. Zien we hier dan ook een stijging in het aantal vaste contracten? In dit artikel lees je hoe de markt voor vaste dienstverbanden in België eruitziet. 

We kijken eerst naar de trend van de aangeboden vacatures met een vast contract. Hier valt op dat er vanaf januari tot en met augustus 2024 geen grote stijging zichtbaar is. Gemiddeld neemt het aanbod juist iets af. Na juni is er zelfs een nog grotere daling zichtbaar. Ondanks de daling, blijft het aanbod aan vaste contracten nog steeds hoog.

Top 10 functietitels

Welke functies die aangeboden worden gaan vaak samen met een vast dienstverband? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 functies waarbij een vast contract werd aangeboden. In de top 10 lijst staan functies uit allerlei branches, zoals de zorg en de techniekbranche. Dit zijn vaak branches die last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt. Het aanbieden van een vast contract kan een extra stimulans zijn voor een potentiële werknemer om in dienst te treden.

Vast contract een belangrijke pullfactor 

Bij bovenstaande vacatures worden vaak vaste contracten aangeboden. Is dit ook belangrijk voor de doelgroep? Jobdigger heeft de drie belangrijkste pullfactoren voor de top 3 functietitels voor je op een rij gezet. Je vindt ze hieronder.

De doelgroep vindt het dus belangrijk dat ze een vast contract aangeboden krijgen. Naast het vaste contract zien we ook een goed salaris, acceptabele reistijd en een goede werksfeer terug. Het is voor bemiddelaars en werkgevers slim om tijdens het werven van personeel hierop in te spelen en dit te vermelden in vacatureteksten. Je kan hiermee de aantrekkelijkheid van je vacature vergroten.

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke directe werkgevers en bemiddelaars bieden het vaakste vaste contracten aan? Je ontdekt het in de top 10. Wat we zien is dat er meerdere directe werkgevers uit de zorgbranche tussen staan. Een branche die het in de huidige tijd moeilijk heeft. Werkgevers proberen hier met een vast contract op in te spelen. Het aanbod van bemiddelaars is heel divers, zij bieden vacatures met vaste contracten aan uit veel verschillende branches.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk aan. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.

Dit zijn de verschillen en overeenkomsten op de arbeidsmarkt tussen Nederland, België en Duitsland

Vraag je je als bemiddelaar of recruiter wel eens af of de trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het land waarin je actief bent hetzelfde zijn voor andere landen? Bijvoorbeeld omdat je misschien een nieuwe vestiging wil openen of juist omdat je op de hoogte wil zijn van bedreigingen zoals een dalende vraag? Bij Jobdigger verzamelen we arbeidsmarktdata in verschillende landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. Kijk over de grens en ontdek de verschillen en overeenkomsten op de arbeidsmarkt tussen Nederland, België en Duitsland.

Top 10 beroepen in Nederland, België en Duitsland

We beginnen met de top 10 meest gevraagde functies per land. Dit zijn de functies waarnaar de vraag sinds 1 augustus het grootst is. Voor Nederland is de top 10 gebaseerd op onze eigen JDCO-classificatie. Voor België en Duitsland is de top 10 gebaseerd op de algemeen bekende ISCO-classificatie. 

Wat opvalt is dat werkgevers in zowel Nederland, België als Duitsland op zoek zijn naar personeel in de logistieke sector. In Nederland is de vraag naar magazijnmedewerkers en vrachtwagenchauffeurs hoog. In België zijn werkgevers ook op zoek naar vrachtwagenchauffeurs en laders en lossers. Ook in Duitsland zijn laders en lossers de meest gewilde mensen de afgelopen tijd. Bekijk hieronder de top 10 meest gevraagde functies voor Nederland, België en Duitsland.

Trends aantal vacatures

Als we kijken naar de trendlijn van het aantal vacatures in Nederland, België en Duitsland, zien we dat het aantal vacatures in zowel Nederland als België sinds 1 januari redelijk gelijk is gebleven. In mei was er in Nederland een lichte piek te zien en in België in juni, maar de vraag blijft stabiel in deze landen. 

In Duitsland schommelt de vraag aanzienlijk meer. Van januari tot en met mei nam de vraag in dit land iedere maand af. Vanaf mei was er een flinke piek te zien in het aantal vacatures, waarnaar de vraag vervolgens wisselend daalde en steeg. De vraag naar banen in Duitsland lijkt dus wisselvalliger te zijn dan in Nederland en België.

Top bemiddelaars

Zit je erover na te denken om bijvoorbeeld een nieuwe vestiging in een ander land te openen? Dan kan het handig zijn om te onderzoeken welke andere grote bemiddelaars daar actief zijn en waar zij zich op focussen. Zo kan jij je als nieuwkomer een onderscheidende positie creëren. Welke bemiddelaars plaatsen vanaf 1 augustus de meeste vacatures online? Hieronder vind je een overzicht van de top 10 grootste bemiddelaars per land.

Top plaatsnamen

Ben je benieuwd in welke steden de meeste vacatures worden uitgezet? In het overzicht hieronder vind je voor alle drie de landen de top 10 steden met de meeste werkgelegenheid.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina.