We zien ze de laatste jaren vaak voorbij komen: Engelstalige vacatureteksten. Met Engelstalige vacatureteksten trek je als werkgever veel makkelijker internationale professionals aan. Bij grote corporates is Engels al gebruikelijker als voertaal voor vacatureteksten, maar ook lokale bedrijven maken er steeds meer gebruik van. Toch neemt het aantal Engelstalige vacatures de laatste jaren af. Is het een aanhoudende trend? Bij welke functies wordt er vooral in het Engels geworven en door welke bedrijven? Lees het hier!
Als we kijken naar de trend voor Engelstalige vacatures in België in 2024, zien we dat het aantal Engelstalige vacatures vanaf februari flink begon te stijgen. In juni bereikte de trend zijn piek. In totaal vonden we tot en met juli meer dan 94.000 Engelstalige vacatures op het Belgische web. Dit komt neer op 6.4% van het totale aantal vacatures dat we in diezelfde periode vonden. In vergelijking met 2023 en 2022 zijn dat minder vacatures: in 2023 bestond 6.9% van het totale aantal uit Engelstalige vacatures en in 2022 ging dit om maar liefst 9.8%. Het lijkt dus of bedrijven de laatste jaren minder vaak een vacature in het Engels online plaatsen, alhoewel de daling in 2024 in vergelijking met 2023 maar licht is.
Voor welke beroepen wordt er het vaakst een Engelstalige vacaturetekst gebruikt? In de afbeelding hieronder vind je de top 10 beroepen terug. We zien allerlei soorten functies in verschillende branches terugkomen. Dat geeft aan dat er voor allerlei soorten branches mensen uit het buitenland worden geworven.
Benieuwd welke bemiddelaars veel vacatures in het Engels uitzetten? En welke directe werkgevers? Hieronder vind je een top 10 van de grootste bemiddelaars en directe werkgevers. Ook deze top 10 laat weer zien dat Engels in veel branches als taal voor vacatures wordt gebruikt.
Welk opleidingsniveau wordt er veel gevraagd in Engelstalige vacatureteksten? Voor bijna de helft (46%) van de Engelstalige vacatureteksten wordt een bachelor opleiding gevraagd. Ook vragen veel werkgevers naar een opleiding in het secundair onderwijs (39%). Engelstalige vacatures waar een master opleiding voor nodig is, komt minder vaak voor (15%).
Als werkgever is het goed om je af te vragen of het nodig is je vacaturetekst in het Engels te plaatsen. Uiteraard bereik je er meer potentiële kandidaten mee en vergroot je misschien de kans op meer sollicitanten. Maar als de voertaal op de bedrijfsvloer nog altijd Vlaams is, kun je je afvragen of dit als werkgever wel een verstandige zet is. Uit onze arbeidsmarktdata blijkt in ieder geval hoe breed er wordt geworven in het Engels, maar hoe zal de trend voor Engelstalige vacatureteksten zich de komende jaren voortzetten? Daalt deze verder zoals dit jaar te zien is?
Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geupdate en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt-, bedrijfs- en doelgroepanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.
Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan