De lente is officieel begonnen. Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt in de horecasector?

De lente is officieel begonnen. Dit betekent: mooier weer, meer mensen buiten en de terrassen die steeds vaker vol zitten. Heeft de seizoenswisseling invloed op de horecasector? Hoeveel vacatures staan er open? Welke werkgevers en bemiddelaars zijn actief aan het werven? Ontdek in dit artikel meer over de arbeidsmarkt.

Eerst kijken we naar de trendlijn van het aantal openstaande vacatures sinds oktober. Dit doen we om te kijken of werkgevers en bemiddelaars in het begin van de winterperiode ook actief aan het werven zijn of dat er veranderingen zichtbaar zijn richting de lente.

In de trendlijn zien we dat het aantal openstaande vacatures richting januari stijgt. Na januari daalt de trend juist weer. In dit artikel nemen we de data van maart nog niet mee. Dit komt doordat de maand nog niet ten einde is, waardoor we nog geen volledig beeld krijgen van het aantal vacatures. In maart zien we al wel dat op dit moment het aantal openstaande vacatures boven de 3000 vacatures ligt. De kans is groot dat als deze trend zich doorzet er in maart ook veel openstaande vacatures zijn.

Richting februari zien we wel een dalende trend. Toch ligt het aantal openstaande vacatures hoger dan in november en december. Werkgevers en bemiddelaars zijn dus wel druk aan het werven.

Meest gevraagde functietitels in de horecasector

In dit artikel richten wij ons op de periode voor de lente. Daarom kijken we voor de rest van het artikel naar de data van januari tot en met februari. Welke functietitels worden sindsdien het meest gevraagd in de horecasector? Ontdek het in de top 10. 

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke werkgevers en bemiddelaars waren de afgelopen tijd actief aan het werven? Ontdek het in de top 10. Wat opvalt, is dat er veel verschillende soorten werkgevers in de lijst voorbijkomen, van cateringbedrijven en restaurants tot zelfs een attractiepark.

Verdeling type contracten

Welke type contracten worden door de werkgevers en bemiddelaars het vaakst aangeboden? Wat opvalt is, dat tijdelijke contracten het meest worden aangeboden. Dit kan komen doordat horecabedrijven en bemiddelaars toch rekening houden met seizoensgebonden werk. 

Vacatures per gemeenten

In welke gemeenten is het aantal openstaande vacatures het hoogst? Ontdek het in de top 10. In de top 10 staan grote gemeenten met veel horecagelegenheden. Dit zorgt ervoor dat er vaak ook veel openstaande vacatures zijn.

Skills-based werven

Om zo snel mogelijk personeel te werven, is het belangrijk om te zorgen dat je vacaturetekst goed in elkaar zit. Door skills toe te voegen weet een nieuwe potentiële medewerker beter wat er van hem of haar verwacht wordt. Ontdek de belangrijkste skills voor de top 3 meest gevraagde functietitels.

*Voor dit artikel zijn de volgende ISCO’S gebruikt: barpersoneel, bereiders van fastfood, chef-koks, kelners, keukenhulpen, koks, restaurantmanagers, verkopers in fastfood restaurants en snackbars.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt naast arbeidsmarktdata in België ook data in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt- en bedrijfsanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!