Vierdaagse lesweek steeds vaker ingevoerd door personeelstekort in het lager onderwijs

Steeds meer Nederlandstalige scholen in het lager onderwijs in Brussel experimenteren met een vierdaagse schoolweek. Dit heeft alles te maken met het personeelstekort waar de scholen mee kampen. Maar speelt dit probleem alleen in Brussel of ervaart heel België een personeelstekort in het lager onderwijs? Je leest het hier.

Afgelopen schooljaar gaven verschillende scholen al geen les meer op woensdag, en vanaf komend jaar sluiten nog meer scholen zich hierbij aan, meldt Knack. Met deze maatregel hopen de scholen het personeelstekort aan te pakken. Volgens Ben Weyts, minister van Onderwijs, is Brussel gevoelig voor een tekort, omdat veel leerkrachten uit Vlaanderen komen. Hierdoor is de kans groot dat zij sneller hun baan in Brussel opzeggen, wanneer zij de mogelijkheid krijgen om dichter bij huis te werken. Het verruilen van een werkplek geeft aan dat er in meerdere delen van België vraag is naar leerkrachten.

Trend vacatures

De vraag naar leerkrachten in het lager onderwijs zien we ook terug in onze data. Als we kijken naar de start van afgelopen schooljaar, vanaf 1 september tot en met eind juli, stonden er ruim 7100 vacatures online. Het valt op dat de vraag de hele periode schommelt. De ene keer is er een stijging te zien, de andere keer een daling. Dit toont aan dat er in het hele schooljaar vraag is naar personeel. In juli is er een sterke daling zichtbaar. De start van de zomervakantie op 1 juli kan hier invloed op hebben. Scholen zijn dan minder bezig met het werven van leerkrachten. Dit verklaart ook de piek in juni, vlak voor de vakantie gingen scholen actief op zoek naar personeel.

Spreiding van de vacatures

Is de vraag dan alleen in de hoofdstad groot? Als we kijken naar de spreiding van de vacatures over heel België, zien we dat meerdere gebieden donker kleuren. Dit laat zien dat ook in andere plaatsen veel vraag is naar leerkrachten. Naast Brussel gaat het om Antwerpen, Gent en Brugge. 

Top 10 directe werkgevers

Welke directe werkgevers, oftewel scholen, zijn op zoek naar leerkrachten? Hieronder vind je de top 10. Het valt op dat veel scholen in of rond Antwerpen liggen. Dit zien we ook terug in de spreiding van de vacatures.

Pullfactoren van leerkrachten

Het personeelstekort komt onder andere doordat leerkrachten redelijk moeilijk te werven zijn. Het grootste deel van de leerkrachten, 68%, is niet op zoek naar werk. 26% van de leerkrachten is latent op zoek naar werk. En maar 5% zoekt actief een baan. Het is daarom voor werkgevers verstandig om zich te richten op de leerkrachten die actief op zoek zijn, maar ook op de latent zoekenden. Ze kunnen daarbij kijken naar de pullfactoren van leerkrachten, oftewel de wensen. En deze wensen meenemen tijdens het schrijven van een vacaturetekst. Hieronder vind je de 3 belangrijkste pullfactoren van leerkrachten in het lager onderwijs.

Meer weten over arbeidsmarktdata?

Jobdigger biedt niet alleen arbeidsmarktdata aan in België, maar ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Hiermee vind je de nieuwste vacatures en kun je gebruik maken van markt-, bedrijfs-en doelgroepanalyses. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ons LinkedIn-kanaal.


Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!