Zo ziet het personeelstekort in de zorgsector eruit 

Het personeelstekort in de zorgsector is een veelbesproken onderwerp. Regelmatig publiceren nieuwsmedia over dit thema. Maar hoe ziet dit tekort er precies uit én hoe kan de branche meer kandidaten aantrekken? Jobdigger neemt je mee in de ontwikkelingen van het afgelopen half jaar.

Meeste vraag naar verpleegkundigen

In de eerste zes maanden van 2024 zijn er bijna 48.000 vacatures in de zorgsector online geplaatst. De grootste vraag is naar verpleegkundigen, met maar liefst 4200 openstaande vacatures. In onze top 10 vind je een overzicht van de functietitels die het vaakst in vacatures voorbij komen, de afbeelding vind je hieronder. 

De spreiding van de vraag

De vraag naar personeel in de zorg is groot. Maar hoe is deze vraag verdeeld over het land? Op onderstaande kaart zien we de spreiding van de vacatures over België. Het valt op dat er in het hele land veel functies openstaan in de zorgsector. Maar sommige provincies springen eruit, zoals Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Hier was de vraag naar zorgpersoneel het afgelopen half jaar het hoogst. 

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke directe werkgevers zijn vooral op zoek naar personeel in de zorgsector? En welke bemiddelaars zetten veel vacatures uit? Hieronder vind je de top 10 van directe werkgevers en bemiddelaars. De meeste vraag vanuit directe werkgevers komt van ziekenhuizen en organisaties in de ouderenzorg. Zij waren het afgelopen half jaar dus druk met het werven van personeel. 

Wensen van werkzoekenden

De data laten ons zien dat er veel vraag is naar personeel in de zorgsector en weinig kandidaten actief op zoek zijn naar werk. Voor werkgevers en bemiddelaars is het daarom belangrijk om rekening te houden met de behoeften van toekomstig personeel. En dit te benoemen in vacatureteksten. Maar wat zijn precies de wensen van werkzoekenden? Wij lichten de drie meest gevraagde functietitels voor je uit. 

Als we kijken naar de functie van verpleegkundige, dan is een goed salaris het belangrijkste en daarna een vast contract. Dit zien we ook terug bij de zorgkundige. Voor de functie vertegenwoordiger is een goed salaris ook belangrijk, maar vervolgens hecht hij of zij meer waarde aan de inhoud van het werk dan aan het aanbod van een vast contract.

Wil jij ook meer inzicht in de arbeidsmarkt? 

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt? Ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!